ГР. МОНТАНА – С. БЛАГОВО – ГР. БЕРКОВИЦА – /КЛИСУРСКИ МАНАСТИР/ – С. СПАНЧЕВЦИ – ГР. ВЪРШЕЦ

81.4 км.

2 ч.

Монтана, Берковица, Вършец

Описание на маршрута:

Това е един от изключително приятните маршрути в северозапада. За краткото разстояние от 40км можете да посетите гр.Берковица, който впечатлява на първо място с къщата-музей „Иван Вазов“, да видите часовниковата кула, както и да се отбиете до Художествена галерия и да влезете в църквата Св Николай Чудотворец.

В Берковица има възможности за настаняване и хранене.

След това поемете в посока Петрохан, като на около километър след края на града трябва да завиете наляво и да се насочите към Вършец – града на минералните извори. На 3-4км от разклона за Вършец се отбийте в скара Сталин със собствен развъдник за пъстърва. Само на около километър навътре в Балкана се е закътал Клисурския манастир – духовната перла на Северозападна България. Манастира предлага настаняване, а пред неговите порти има ресторант. За да продължите към Вършец трябва да се върнете отново до рибния ресторант скара Сталин и да поемете надясно.

След около 2км ще стигнете с.Спанчевци. В средата на селото има отбивка за почивен комплекс Минкови бани, който разполага с вътрешен и външен басейн, ресторант, бунгала и шахматно игрище – едно от любимите места за почивка на местните хора.

След още няколко километра стигате до гр.Вършец – прочут с чудатите свойства на минерална вода, която блика в района и мек планински климат, който осигурява всички необходими предпоставки за извършването на ефективно балнеолечение и профилактика. Вършец разполага с отлична курортна база и престижни хотели със собствени Спа центрове.