Маршрут: гр. Видин – гр. Дунавци – с. Симеоново – с. Ботево – с. Арчар – с. Добри дол – с. Сливата – с. Орсоя – гр. Лом

59 км.

2:30 ч.


Описание на маршрута:

Най-интензивен е трафика в отсечката от гр.Видин до разклона след гр.Дунавци /с координати 43.898315, 22.814053/. Средна е натовареността на трафика от този разклон до отбивката за гр.Лом /43.898315, 22.814053/. От тук до гр. Лом трафика е с относително слаб интензитет.

Общото разстояние на маршрута е 58.6км. Маршрута е част от Евровело 6.

Тръгва се от гр.Видин – град с богата история и култура. Местата за настаняване и хранене в града са достатъчно много. Пътят е асфалтов с много добро качество. След гр.Дунавци се завива наляво в посока Лом. Пътя минава покрай р.Дунав с множество възможности за излизане на реката и гледки към Дунава. Между с.Ботево и с.Арчар има 2 заведения за хранене на самия път с името „Рациария“.

Арчар – изворски манастир – 15.2км

След с.Арчар преди отбивката за с.Добри дол има мотел с възможност за хранене.

От там завивате наляво за гр.Лом.

В началото на с.Добри дол има отбивка за Добридолския манастир „Света Троица“. В светата обител има възможност за настаняване, има барбекю и чешма. Пътя до манастира е в много лошо състояние, но е проходим с велосипеди, домакините са любезни и мили.

Следващите 10тина километра до края на с.Орсоя са асфалтов път с лошо качество, на места с пропадания вследствие на активните в района свлачища. От с.Орсоя до гр.Лом пътят е основно ремонтиран с приятни завои и отличен асфалт. В гр. Лом има новоизграден крайдунавски парк, отлична пешеходна зона, възможности за настаняване и хранене. Можете да посетите Борунската църква, която е закътана на около 150м след читалището на площада в центъра вдясно на 2-3 преки. Впечатление прави и Катедралния храм Успение Богородично. Разкопки от крепостна стена на античното укрепление Алмус се намират на основния път много близо до центъра под една детска площадка. Алмус е названието и на местната бира, която е предпочитана в целия северозапад.

Основни туристически забележителности по маршрута:

Видин: крепост Баба Вида; кръстата казарма; синегогата; джамията и библиотеката на Осман Пазвантооглу, катедрален храм Св.Димитър, Стамбол капия, Художествена галерия „Никола Петров“, църква „Св.Петка“, музей „Конака“, крайдунавски парк.

Изворски манастир

Добридолски манастир

Лом: Исторически музей, Останките от античната крепост Алмус, Църквата Св. Никола Стари (Борунската църква), Катедрален храм Успение Богородично.