Гр. ВРАЦА – с. Паволче – с. Челопек – връх Околчица – с. Челопек – с. Лютиброд /Ритлите/ – /Черепишки манастир/ – с. Лютиброд – с. Ребърково – гр. МЕЗДРА

62.5 км.

3 ч.

Враца, Мездра

Описание на маршрута:

Това е един от най-силно впечатляващите маршрути в региона. Тръгва се по добре асфалтиран път право нагоре във врачанския балкан през с.Паволче и с.Челопек /селото, от където баба Илийца от романа на Вазов „Една българка“ слиза до Лютиброд да р.Искър и си неимоверни усилия преминава реката/. В с.Челопек по инициатива на родолюбиви българи е пострен музей-къща на баба Илийца с истински стан, камина и дрехи и пособия от бита на Възрождението. От тази точка можете да продължите нагоре, за да посетите паметника на връх Околчица или да намерите паметната плоча на лобното място, където е убит Христо Ботев. Връщането до Челопек е по същия път, след което следва спускане до с. Лютиброд. Точно до места над р.Искър на влизне в селото е мястото, където баба Илийца преминава реката, а над нея четири остри скални образования – Ритлите – впечатляват с уникалните си форми. На това място има туристически център с интересни интерактивни карти.

Само на около 2 километра югозападно от Лютиброд в посока София сред живописния пролом на искърското дефиле в уникално място е разположен Черепишкия манастир – духовно място с голямо историческо значение. Тук Иван Вазов на тераса гледаща към Искъра е творил своя роман. В манастира има възможност за настаняване и ресторант. Това е един от най-красивите български манастири!

Обратно в посока Мездра в с.Ребърково ако искате да избегете изключително натоварения път София-Мездра трябва да завиете наляво в центъра на селото, за да поемете по черен път до Мездра, който минава над главния път. В самото начало на града можете да посетите местността Калето, кацнала на скалист рид.