МАРШРУТ: ВИДИН – ПЕЩЕРА МАГУРА, ЕЗЕРО РАБИША, БЕЛОГРАДЧИК

70.8 км.

3 ч.

Видин, Магура, Белоградчик

Описание на маршрута:

Тръгва се от гр. Видин по международен път Е-79 в посока гр.Димово. Пътят е натоварен, но с хубав асфалт и достатъчно широк. Сравнително равнинен с 1-2 по-значими изкачвания в началото след гр.Дунавци.

Преди ж.п. прелеза в гр.Димово се отклонете надясно в посока пещера Магура. Качеството на пътната настилка се влошава, но се избягва тежкотоварния трафик.

В с.Кладоруб имате възможност да завиете надясно за пещера Магура, която е една от най-известните български пещери с автентични рисунки датиращи на десетки хиляди години пр.н.е. и езеро Рабиша – единственото тектонско езеро в България. На 400м. от входа на пещерата се намира новопостроения комплекс Магура с отлична кухня и неверояна гледка към Западни балкани. http://complexmagura.com /Телефон за контакт: 0878 485 495   Електронна поща: complex_magura@abv.bg. Тук можете да заредите батериите на Вашия велосипед преди да продължите нататък. Комплекса предлага различни възможности за водни спортове в езеро Рабиша, дегустация на вина от региона на област Видин, разходка с джип, стрелба с лък и други забавления.

В пещера Магура има възможност за дегустация на вина от винарска изба Магура в зала „Прилепите“ в самата пещера. Дегустациите се провеждат след предварителна резервация минимум три дни преди посещението на телефони: 02 857 00 15, централен офис и 093 29 62 30, винарна. http://www.magurawinery.bg . В с.Рабиша си струва да се посети килийното училище, което е сред най-старите в България. Построено е през 1835 г. в двора на църквата “Св. Пророк Илия” . В него е написано кърваво писмо до въстаниците в Раковица през 1850г. с което се дава и началото на въстанието в Северозападна България.

Пътя от с.Кладоруб до Белоградчик е предимно планински с множество завои и на места с тесни участъци. Качеството на асфалта е средно до задоволително. На влизане в Белоградчик задължително трябва да се посетят Белоградчишки скали и крепост. Ако имате повече свободно време и астрономическа обсерватория, природонаучен и исторически музей. Белоградчишките скали се простират на 30кв.м., изваяни от природата преди повече от 200 милиона години. Тяхното откриване е едно невероятно приключение. Има някои добре обозначени пътеки. Вело клуб „Скала“ http://clubskala.org/ организира регулярно състезания по планинско колоездене и разполага с опитни водачи. Има възможност за наем на планински велосипед!

Възможностите за настаняване и хранене в Белоградчик са богати. Тук можете да заредите батериите на Вашия велосипед преди да продължите нататък.

.