Rute: CALAFAT – BECHET – CRAIOVA

168 km.

7 h.

Calafat, Bistreț, Bechet, Craiova

Descriere traseu

Traseul începe din Parcul Municipal al orașului Calafat (50 m altitudine, 1,2% pantă) din apropierea malului Dunării, şi se îndreaptă spre ieşirea sud-estică a oraşului.

De la ieşirea din Calafat (km 3,4, 61 m altitudine, 2% pantă), urmează o porţiune de coborâre accentuată până la km 5,9 (48 m altitudine, 0,4% pantă). Din acest punct traseul coboară lent cu diferenţe mici altitudinale. După ieşirea din Poiana Mare (km 17,9, 43 m altitudine, -0,7% pantă), are loc trecerea între terasa a III-a  (Băileşti) şi terasa I (Călăraşi) ale Dunării, în dreptul Pădurii Ciurumela.

De la Rast (km 33, 32 m altitudine, 0,5% pantă), traseul urmează contactul dintre terasele şi lunca Dunării. Între Negoi (km 40,1, 33 m altitudine, 0,5% pantă) şi Bistreţu Nou (km 51, 37 m altitudine, -0,5% pantă), traseul are două porţiuni de coborâre-urcare, a căror diferenţă de nivel nu depăşeşte 10 m.

Între Bistreţ (km 53,1) şi Cârna (km 65,8) traseul trece la nord de Lacurile Bistreţu, Cârna, Nasta, iar la km 60,7 (31 m altitudine, -0,9% pantă) acesta traversează râul Desnăţui. De la ieşirea din Măceşu de Jos (km 73,3, 34 m altitudine, -0,5% pantă) urmează două porţiuni de căţărare-coborâre intense, datorate travesării contactului dintre terasa I şi terasa a IV-a (Măceşu) ale Dunării între Nedeia şi Gighera.

La Zăval (km 83,6, 51 m altitudine, 0,4% pantă) apare o nouă porţiune de coborâre accentuată, ca urmare a traversării pe malul stâng al râului Jiu (km 84,1, 32 m altitudine, -0,7% pantă). După traversarea Jiului, până la Ostroveni (km 90,9, 42 m altitudine, -0,7% pantă), este o porţiune de coborâre-căţărare ca urmare a trecerii de la lunca la terasa joasă a Jiului, ce traversează Pădurea Zăval. Între Ostroveni şi Bechet, mai este o porţiune de coborâre-căţărare, datorată fragmentării terasei, de la intrarea în oraş, traseul coborând constant.

De la Bechet la Lişteava traseul se menţine relativ plat, fără diferenţe mari de nivel, urmat apoi de o urcare între Lișteava și Piscul Sadovei și o cățărare intensă, duppă care urmează din nou o coborâre accentuată între Căciulătești și Toceni.  De la ieşirea din Toceni, traseulurcă până la Rojiște, după care coboară ușor până la Teasc.

Ultima parte a traseului marchează o ușoară urcare până la Făcăi, în apripiere de Craiova.