МАРШРУТ: ГР. РУСЕ – С. САНДРОВО – С. СЛИВО ПОЛЕ – С. РЯХОВО – С. БРЪШЛЕН – ГР. ТУТРАКАН – С. ТЪРНОВЦИ – С. БОГДАНЦИ – С. ЗАФИРОВО – С. СРЕБЪРНА – С. АЙДЕМИР – ГР. СИЛИСТРА

130 км.

6 ч.

Русе, Тутракан, Силистра

Описание на маршрута:

Маршрутът Русе-Силистра е част от Евровело 6. За да избегнете натоварения главен път между двата областни града препоръчваме където това е възможно да се движите по черен път близо до Дунава, който поради буйната горска растителност може и да бъде на места обрасъл с храсти или дори непроходим. Сдружение Вело Русе http://velo-ruse.eu/ са изключително активни в поддържането на пътя и могат да дадат актуална информация за състоянието му към дадения момент на вашето пътуване. Участъка Русе-Тутракан изобилства с красиви кътчета и природни паркове.

В Тутракан можете да посетите етнографския музей Дунавски риболов и лодкостроене. Града има прекрасен дунавски парк, след който се намира рибарската махала с нови рибарски къщи изградени по проект на общината, контрастиращи на старите къщи от другата страна на улицата. Малко по-навътре в рибарската махала се намира и уютния хотел-ресторант Лодката.

От Тутракан до Силистра главния път не е единствената възможност за придвижване. На него срещу Тутракан е разположен ресторант с голям басейн, но ако искате да сте близо до природата можете да минете от Тутракан през селата Пожарево, Дунавец, блатото на Малък Преславец, с.Малък Преславец, за да се озовете отново на Зафирово, където мива основния път.

В близост до силистра се намира Резерват Сребърна вписан в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тръстиката, достигаща до 6-7 м височина, редки и застрашени водни растения, сред които водната лилия и насекомоядната мехунка, 150 вида птици, много от тях застрашени от изчезване – ням лебед, различни видове чапли, корморан, 35 вида бозайници и огромно рибно разнообразие правят резервата един истински природен рай. Туризма в района е слино развит и има достатъчно места за настаняване и хранене. Посещението на природо-научният музей при биосферен резерват „Сребърна“ е задължителна стъпка към опознаването на флората и фауната в резервата.

Наблизо е и с.Ветрен с допълнителна леглова база и изходо на реката.

Достигането до Силистра е през с.Айдемир. В града можете да видите останките на Крепост Дръстър, да посетите художествената галерия и историческия и етнографски музей, да видите римската гробница и най-вече да се качите на хълма над града, където е разположена напълно запазената османска крепост – турски форт Меджиди табия с интересна експозиция от оръдия, военни костюми и диктатори. Църквата Св. ап. Петър и Павел в Силистра е построена от Дряновската архитектурна школа в цветен живописен стил.