гр.ВИДИН – гр.Дунавци – с.Срацимир – гр.Димово – с.Острокапци – с.Кладоруб – /пещера Магура след с.Рабиша – 7,4км от с.Кладоруб/ – гр.Белоградчик – с.Извос – с.Боровица – с.Фалковец – с.Средогрив – с.Долни Лом, с.Превала – с.Горна Лука – с.Митровци – /гр.Чипровци – 10,4км от пътя/ – с.Белимел – гр.МОНТАНА

124 км.

6 ч.

Видин, Магура, Белоградчик, Монтана

Описание на маршрута:

Нивото на интензивност на трафика е сравнително високо в участъка Видин – Димово по Е-79, след което до Монтана трафика е слаб до среден.

Тръгва се от гр. Видин по международен път Е-79 в посока гр.Димово. Пътят е натоварен, но с хубав асфалт и достатъчно широк. Сравнително равнинен с 1-2 по-значими изкачвания в началото след гр.Дунавци.

Преди ж.п. прелеза в гр.Димово се отклонете надясно в посока пещера Магура. Качеството на пътната настилка се влошава, но се избягва тежкотоварния трафик.

В с.Кладоруб имате възможност да завиете надясно за пещера Магура, която е една от най-известните български пещери с автентични рисунки датиращи на десетки хиляди години пр.н.е. и езеро Рабиша – единственото тектонско езеро в България. На 400м. от входа на пещерата се намира новопостроения комплекс Магура с отлична кухня и неверояна гледка към Западни балкани. http://complexmagura.com /Телефон за контакт: 0878 485 495   Електронна поща: complex_magura@abv.bg. Тук можете да заредите батериите на Вашия велосипед преди да продължите нататък. Комплекса предлага различни възможности за водни спортове в езеро Рабиша, дегустация на вина от региона на област Видин, разходка с джип, стрелба с лък и други забавления.

В пещера Магура има възможност за дегустация на вина от винарска изба Магура в зала „Прилепите“ в самата пещера. Дегустациите се провеждат след предварителна резервация минимум три дни преди посещението на телефони: 02 857 00 15, централен офис и 093 29 62 30, винарна. http://www.magurawinery.bg . В с.Рабиша си струва да се посети килийното училище, което е сред най-старите в България. Построено е през 1835 г. в двора на църквата “Св. Пророк Илия” . В него е написано кърваво писмо до въстаниците в Раковица през 1850г. с което се дава и началото на въстанието в Северозападна България.

Отбивка от с.Кладоруб до пещера Магура и езеро Рабиша – 7,4км

Пътя от с.Кладоруб до Белоградчик е предимно планински с множество завои и на места с тесни участъци. Качеството на асфалта е средно до задоволително. На влизане в Белоградчик задължително трябва да се посетят Белоградчишки скали и крепост. Ако имате повече свободно време и астрономическа обсерватория, природонаучен и исторически музей. Белоградчишките скали се простират на 30кв.м., изваяни от природата преди повече от 200 милиона години. Тяхното откриване е едно невероятно приключение. Има някои добре обозначени пътеки. Вело клуб „Скала“ http://clubskala.org/ организира регулярно състезания по планинско колоездене и разполага с опитни водачи. Има възможност за наем на планински велосипед!

Възможностите за настаняване и хранене в Белоградчик са богати. Тук можете да заредите батериите на Вашия велосипед преди да продължите нататък.

След Белоградчик пътя минава през с.Извос, където можете да отседните в новопостроения комплекс „Глинените къщи“.

Ако обичате езда, народни обичаи, танци и типични турлашки гозби ще проявите интерес да посетите автентичния комплекс Трите къщи в с.Стакевци, което се намира на 13,3км от с.Извос. Алфалтовата настилка е отлична, пътя е живописен.

Отбивка до с.Стакевци – 13,3км

Имате възможност 4 км след с.Извос да завиете надясно и да поемете към с.Върбово и с.Чупрене след което да достигнете с.Долни Лом без да минавате през с.Боровица. В с.Чупрене си струва да се види часовниковата кула и църквата. В началото на юни на площада на селото се организира традиционен торлашки събор „Када кум прасе и ти вречу“, който събира носители на автентичното фолклорно творчество от северозападна България и близка Сърбия.
Алтернативен път от с.Извос към с.Долни Лом през с.Върбово и с.Чупрене

След с.Извос маршрута продължава към с.Боровица.

В центъра на селото имате възможност да завиете наляво и по черен път след 1,5км ще се озовете на Червената църква – манастир с невероятна гледка към една от най-впечатляващите скали в региона – Боров камък.

С.Боровица – Червената църква /гледка към Боров камък/ – 1,5км

След като се насладите на гледката и се върнете обратно в селото едва на 2км в посока с.Фалковец се намира винарска изба Боровица, където можете да направите дегустация или да закупите бутилка от едни от най-вълнуващите вина не само в България, а може би в света.

След още 2,4км в с.Фалковец преди да завиете надясно по маршрута за Монтана можете да се отбиете да отпочинете в хан Мадона, който се отличава с прекрасен двор, автентичен стил и къмпинг.

Пещера Венеца е едно от бижутата сред пещерите в България. Намира се на 7.2км от хан Мадона. Тя е малка, но изключително красива. Допускат се групи от по 10-15 човека.

С.Фалковец – пещера Венеца – 7,2км

 

От с.Фалковец пътя до Монтана продължава в посока с. Средогрив, но като излизате от с.Фалковец на около 200м след моста над реката можете да завиете наляво, за да се озовете след около още 100м на изключително интересния природен феномен – червения каньон. Обратно по пътя за с.Средогрив имате възможност да починете на беседка в близост до река. В с.Долни Лом си струва да посетите църквата и да отпиете вода от чешмата срещу нея. В същото село има изграден туристически информационен център.

От с.Долни Лом завивате наляво по пътя за Монтана и навлизате в полупланински път със средно качество на настилката, относително тесен, с доста завои, пускания и качвания.

Горещо препоръчваме да посетите гр.Чипровци с историческия музей и църква Свето Възнесение както и Чипровския манастир. В Чипровци има зарядна станция за вашия велосипед, множество възможности за настаняване и хранене, както и за закупуване на килими или наблюдение на древния занаят, с които хората от този град са световно известни, а именно тъкането на килими – чипровските килими.

След Чипровци трябва да се върнете обратно до отбивката, минавате през с.Белимел и малко след това получавате отново възможност да се докоснете до български храм – Лопушанския манастир „Св.Йоан Предтеча“, който се намира само на 4,8км от отбивката за Георги Дамяново. Манастира разполага с хотелска част и много красива църква.

Отново следва да се върнете обратно до отбивката и да продължите за Монтана, като на влизане в града ще минете първо покрай язовир Огоста, на който са оформени градски плаж с басейн и водна пързалка, хотели и ресторанти. Веднага щом започнете да се спускате от язовира надолу в посока Монтана завийте наляво и ще се озовете пред античната крепост Кастра ад Монтанезиум. В града можете да посетите още исторически музей и лапидариум. Възможностите за настаняване и хранене са богати.