МАРШРУТ: ГР. СВИЩОВ – С. ВАРДИМ – С. НОВГРАД – С. ДЖУЛЮНИЦА – С. ОБРЕТЕНИК – С. ДВЕ МОГИЛИ – ПЕЩЕРА ОРЛОВА ЧУКА – С. ЧЕРВЕН /КРЕПОСТ ЧЕРВЕН/- С. КОШОВ – С. ИВАНОВО – ИВАНОВСКИ СКАЛНИ ЦЪРКВИ – БАСАРБОВСКИ СКАЛЕН МАНАСТИР – ГР. РУСЕ

130 км.

5.30 ч.

Свищов, с. Червен, Русе

Описание на маршрута:

Свищов-Русе е един от най-дългите предлагани маршрути, но в същото време и един от най-интересните. Пътя е с много добро качество, но и доста прилични качвания и спускания, които са още по-приятни с електрическо колело.

Като излезете на с.Обретеник имате няколко километра по изключително натоварения път Бяла-Русе, където трябва да се кара с повишено внимание, веднага след което завивате надясно към с.Две могили. От там пътя е спокоен и започва магията на природния феномен Русенски лом. Струва си да се посетят пещерата Орлова Чука, с.Червен със средновековният град-крепост Червен, наследник на византийска крепост от VI в. Там има възможност за храна и настаняване, както и за презареждане на батериите, които на спускане към с.Червен вече трябва да са изразходили своя заряд. От Червен препоръчваме да минете през с.Кошов, където може да се види внушителен скален масив и да починете или похапнете в изключително приятни къщи за гости, след което да посетите Ивановските скални църкви – основани през 13в. и включени в списъка на световното културно и природно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Сериозен интерес представлява също така Басарбовският скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски”, разположен в долината на река Русенски Лом на 10 км от град Русе.

Русе е космополитен град с изключителни забележителности и богата история. Най-интересната сграда в центъра на града е сградата на Доходното здание. Посетете също историческия музей, къщата на Захари Стоянов, музея Баба Тонка, музея на градския бит и музея на транспорта или пантеона на възрожденците.

Дегустация на вино предлага бутиковата винарска изба Левент, а възможностите за развлечения в Русе включват конна езда и картинг писта.