МАРШРУТ:

Гр. ВРАЦА – пещера Леденика – с. Згориград-екопътека към водопада Боров камък – гр. ВРАЦА

48 км.

2:30 ч.

Враца

Описание на маршрута:

От Враца поемате право нагоре към сякаш разцепения на две балкан от ждрело Вратцата. То се намира в Природен парк „Врачански Балкан” в югозападната част на град Враца.

Това е едно от най-удивителните и приказни кътчета, които се намират в нашата родина. Пред величествения му вид всеки изпитва възторг и възхищение, дори секва дъха. Вратцата представлява чудато скално образувание, което е единствено по рода си у нас, но в същото време излъчва някаква смразяваща и вцепеняваща красота. Тук често се организира склано катерене, в което можете да се включите след като се свържете предварително с Природен парк Врачански Балкан vratchanskybalkan@abv.bg, 092/ 665 473, 665 849.

На самото ждрело пътя се разделя на право за Згориград и наляво за пещера Леденика. Тук трябва да вземете и решение накъде да поемете първо – към чудната екопътека, която ще ви изведе след едночасов стръмен преход пеша на водопад Боров камък или към пещера Леденика, където ще преминете покрай езерото на желанията и проходът на грешниците. Няма грешен избор. И двете забележителности си струва да бъдат посетени.